Den nya kvinnoidealet

Jag pratade med en kollega idag om hur tjejernas roll kommit att förändras. Vi var överens om att vi har lättare att hantera stökiga killar än stökiga tjejer, och att de stökiga tjejerna numer nästan tagit över killarnas roll i klassrummet.
En nutida bitch är kaxig, sexig och nedlåtande.

Att hamna i bråk, supa, knarka, bli hysterisk och slåss med poliser är häftigt och röner beundran bland många unga tjejer. Det visar att du gör som du vill och inte låter någon sätta sig på dig. Ett slags ”Rock n roll – badboy” ideal för tjejer.

Ordet och begreppet ”bitch” härstammar enligt Wikipedia från 1400-talets England och har fram till 1980-talet varit ett starkt negativt laddat ord använt kring kvinnor som är otrevliga och aggressiva, en charmlös och bitter satkärring. Under 1980-talet förändrades innebörden genom tv- serien Dynasty.
Idag står begreppet för ”Babe in Total Control of Herself” och har kommit att anammas som ett ideal bland unga flickor och kvinnor. Borta är ordets ursprungliga betydelse av ”okontollerat otrevlig”. I det nya bitchbegreppet kan man använda sig av charm och trevlighet då man har något att vinna på det. I övrigt gör bichigheten intryck och väcker respekt bland jämnåriga. En bitch av idag är en vinnare.

6 reaktioner till “Den nya kvinnoidealet”

  1. Saken är att ”bitch” är en maktstämpel på så vis att den ursprungligen bygger på ett attraktionsspel mellan tjejer och killar. En självständig tjej (kanske inte kaxig) drar ju till sig mer uppmärksamhet. Likväl som en kaxig kille anses självsäker och snygg. På ”ungdomsspråk” skulle jag därför förklara ordet som en kvinna som är ”femme fatale”. 🙂 Ha en trevlig kväll!

    Gilla

  2. Mischa. Nej,det tror jag är ett annat resonemang. Tjejerna som vill vara bitchar på min skola ser upp till det ideal som du ser hos kvinnorna på bilderna ovan, en aggressiv nedlåtenhet. Är det att vara en femme fatal enligt ungdomen idag så har verkligen kvinnoidealet förnändrats kapitalt i den riktning jag vill påstå. Ha en trevlig kryssning!

    Gilla

  3. En femme fatale är en stereotyp, en amoralisk kvinna som använder sin sexualitet för att snärja den olycklige hjälten. Frasen kommer från franska och betyder ”dödlig kvinna”.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s