Betygsättning av lärare

Ilmar Reepalu inspirerades mycket av SVT: satsning klass 9A förra året och vill att eleverna ska få betygsätta sina lärare.

Några kollegor och jag diskuterade Ilmar Reepalus (S) förslag om att låta eleverna få börja sätta betyg på sina lärare. Allt i ett försök att stärka elevernas position och utöka elevdemokratin. Eleverna måste få mer att säga till om, och det är naturligt att de bör få välja sina lärare, menar Repalu.
Vi var fyra lärare som var överens: Vi säger upp oss samma dag som denna betygssättning blir verklighet. Då är hela degraderingsprocessen av läraryrket fullbordad.

Nummer ett är förstås att vår yrkeskår blir den första där våra kvalifikationer ska betygssättas av ickeprofessionella bedömare. Vi blir redan betygssatta av våra arbetsgivare i individuella lönesamtal, och som jag tidigare visat (i publicerade styrdokument) blir eleverna alltmer delaktiga i vår planering. I så fall kan man ju tycka att också frisörer, präster, journalister, poliser, kirurger, psykologer – och ja – varför inte politiker – skulle genomgå betygssättning varje höst och vår.

Sanningen är givetvis att eleverna inte har tillräckligt på fötter för att kunna bedöma oss. Det blir väldigt godtyckligt. Högstadieelevers vilja och intressen sammanfaller sällan med vad det vuxna samhället sedan kommer att kräva av dem. En ”kompislärare” med rätt stil, ålder, utseende, som inte har något emot att sänka kraven på elevers kunskaper får MVG. Medan de som kämpar med att lära elever sådant som de kanske inte tycker är så spännande, meningsbyggnad, stavning, matematik och fysik är ”tråkig” och får ett IG. Hur många gånger har man inte hört elever prata skit och kritisera en lärare som ställer krav i årskurs sju, höja densamme till skyarna i årskurs nio? Eleven har mognat och är stolt och glad över att med hårt arbete ha arbetat sig till ett bra resultat.
Hur kommer den lärare som kanske inte har utseendet och åldern med sig (yngre lärare är generellt populärare) men som är duktig på att lära ut att känna sig efter att av ett gäng omotiverade elever ha blivit degraderad till ett IG. Jag hör ganska ofta kommentarer som gammal sur kärring eller trist gubbe om duktiga lärare.
Men jag är inte särskilt förvånad över att Reepalu gjort det här till sin hjärtefråga. Förslaget är helt i linje med så mycket annat av Socialdemokraternas skolpolitik, som i ”demokratins namn”, gjort de svenska klassrummen till de stökigaste i världen. Som har sänkt kunskapsnivåerna så till den milda grad att universitet och högskolor måste ha preparandkurser i de olika ämnena för elever som helt enkelt har alltför skrala kunskaper.

Jag förstår inte varför skolan och lärarna ska vara föremål för dessa ständiga krav på förändring.