Vindsfynd

Bland allt annat spännande jag hittade i ”minneskartongen” på vinden fann jag en dikt skriven 2001, som jag tycker är ganska rolig, samt ett foto jag hade glömt bort. Det är från mitten av 1990-talet någon gång.

Äntligen på väg

Jag dricker Anderssons, ett ljust svenskt starköl
medan snabbtåget
rusar genom Mälardalen
När kaffevagnen kommer
beställer jag en påse Estrellanötter
Tåget känns solitt
byggt av duktiga tekniker och deras arbetare;
en korsning mellan svensk och fransk ingenjörskonst;
digitalnedväxlar från Avesta och raka Cortipocsportar från Montelimar
Olycksrisken sägs vara minimal
Men skulle vi spåra ut kommer jag att klyvas på mitten av hyllan framför mig
Folk runtomkring mig är välklädda;
ungdomar i 70-tal från H&M;
äldre par i Kap Ahl och Gulins
Det kostar en slant
att handla i restaurangvagnen
men det är ok;
nu har fem arbetsdagar plötsligt
gått över i helg

Jag dricker Anderssons
medan snabbtåget klyver det mellansvenska landskapet.

(Tomas Carneheim 2001)

9 reaktioner till “Vindsfynd”

 1. Jag har alltid varit en fegis hos SJ. Dvs jag har aldrig fattat att man kan ha egna bärs med sig utan risk för trubbel. Därför har mina tågresor bara ångest över sig:) Hade jag vetat om att man kunde ha fickplunta med sig så…..Antar att du gömde pilsnern när konduktören kom fran till dig?

  Gilla

 2. Jag har alltid varit en fegis hos SJ. Dvs jag har aldrig fattat att man kan ha egna bärs med sig utan risk för trubbel. Därför har mina tågresor bara ångest över sig:) Hade jag vetat om att man kunde ha fickplunta med sig så…..Antar att du gömde pilsnern när konduktören kom fran till dig?

  Gilla

 3. Tänkte mest att en öl på ett tåg är ungefär som att ta med egen öl in på en krog:)Men en fegis på tåg har jag alltid varit…Flög en gång till USA och fattade inte att man kunde beställa sprit på flygningen utan kostnad. Satt och led 8 timmar. Flera år senare sa någon att på atlantflygningar är det bara att ta in sprit i mängder. Varför sa inte kabinpersonalen nåt om det?

  Gilla

 4. För att de ville undvika fulla svenska basister. Basister har näst sämst rykte efter Yngwie Malmsteen på atlantflygningar. /BP

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s