Täcka Udden


Ikväll, då jag egentligen inte har något speciellt på hjärtat, tänkte jag dela med mig av lite tankar från en promenad häromkvällen. Jag gillar Djurgården, vilken årstid det än är. Att gå runt Djurgården är ungefär en mil, en perfekt promenad. Nästan längst ut på ön ligger Wallenbergs repressentationsvilla ”Täcka udden”. Jag har aldrig slutat att både förundras och fascineras över den makt denna ”borg” utstrålar. Makt som härrör från pengar som började genereras efter att André Oscar Wallenberg 1856 grundade Stockholms Enskilda Bank. Här kan vi verkligen snacka om personer med reellt inflytande över Sverige.

Runt omkring de spetsiga staketet registrerar övervakningkameror ägorna. Jag finns förmodligen med på datafil där jag går runt och fotograferar fastigeten som en misstänkt terrorist.

Den som har har ett passerkort och portkoden tar sig genom grinden.

Jag grunnar nu lite på vad man skulle kunna tänkas få betala för det här palatset. Skulle 100 miljoner räcka?

8 reaktioner till “Täcka Udden”

  1. Vanliga svenssons…..nja såna där släkter liksom Stenbeck och Wallenberg brukar alltid härstamma från affärsmän och borgarklass långt långt tillbaka. Så vanlig svenne tror jag inte hans föräldrar var…..En svenne på 1800-talet startade liksom inte bara en bank….

    Gilla

  2. Det är tydligen målarverkstad man ska börja med…”Småföretagaren i Raus församling, Helsingborg, August Andersson och Mathilda Fredrika Svenssons son, Ruben Rausing (f. 1895) tog sig släktnamnet efter födelseförsamlingen 1921. Familjen kom ifrån ett litet fiskarsamhälle vid kusten. August Andersson bildade i unga år en liten målarverkstad med några anställda, och öppnade en färgbutik. Han var även kommunalt aktiv liberal och medlem i Missionsförbundet. Ruben Rausing grundade Tetra Pak, och släkten är idag en av världens rikaste. / BP

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s