Lärares arbetstider


Två gamla vänner möts på gatan. Den ene är mörk den andre ljus.
”Ge mig tre anledningar att bli lärare” , säger den mörke.
”Vad kan det vara?” Den ljusa står som ett frågetecken.
” Tänk efter!”
Plötsligt skiner minnets sol upp den ljuses ansikte:
” Självklart – juni, juli, augusti!”
”Just det”, säger den mörke.

Det där trevliga talessättet hörde man mycket fram till mitten av 1980-talet. Men sen verkar det ha försvunnit. I vintras påmindes jag dock om det igen hos min frisör, då en pensionär frågade mig om min sysselsättning.

Då slogs jag av att det där ”juni-juli-augusti” långtifrån stämmer. Själv går jag på semester den 16 juni, och börjar sen den 11 augusti. Sju veckors semester kan tyckas mycket, men få känner till att lärare, när vi nu jobbar, har 45 – timmars arbetsvecka. Vi arbetar mycket på kvällar, helger och lov.

Men nya arbetsuppgifter tillkommer ständigt. Skolverket älskar papper. Sedan några år har dokumentationsutvecklingen (som tidigare tvingades på sjukvården) även drabbat skolsektorn. Allt ska dokumenteras, finnas på papper, omdömen, IUP:er, utvärderingar…Kvaliteten i verksamheten ska gå att snabbt säkerställa med denna statistik.

Nej, nu ska jag ta en dusch och prova några sommarkostymer inför morgondagen.

6 reaktioner till “Lärares arbetstider”

 1. Ja, du Tomas. Men jag måste säga att idag när Calle kom hem med en massa presenter och tackkort från elever så blev jag lite nostalgisk. Tänk på allt positivt också. Det är ett oerhört levande jobb att vara med ungdomar hela dagarna, men också tröttande förstås. Men lite kul är det allt. Och som sagt, sommarlov, jullov, påsklov, sportlov är inte helt fel faktiskt. Sen det du skriver om allt pappersjobb är helt rätt. Vad hjälper det? Sedan detta drog igång så har skolan bara blivit sämre och sämre. Ingen har tid med eleverna irl vilket ju är helt sjukt.

  Gilla

 2. Det är väl så att vi som jobbar med människor ska göra allt mer på allt kortare tid och det blir mer och mer och tiden blir kortare och kortare för varje år. Hoppas i alla fall att de där sju veckorna blir riktigt, riktigt bra för dig.

  Gilla

 3. M-L. Jo, det var kul idag att få presenter och uppskattning från föräldrar- och elever. Kraka: jo det blir allt mer att göra på färre personer i skolan och då kan man undra över varför papper ska sättas så långt fram i prioriteringsordningen.

  Gilla

 4. Jag förstår precis frustrationen att arbeta med pubertala monster! Avskaffa IRL-läraren och ersätt de med robotar, som i Japan. Mer ansvar åt eleverna, och mer fritid åt lärarna 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s