En bra dag i politikens tjänst

En fullständigt folktom Blackbox

Ett medlemsmöte kring temat miljön med riksdagsledamoten, och miljödebattören Jens Holm, hade varit planerat på Stora scenen i Kungsängen, sedan länge. Det ingår ju i det politiska sekreteraruppdaget att ha koll på sånt. Men då min tjänst är begränsad till 25% om jag och kunde ställa upp som ” förband” och spela några sånger ”innan JENS HOLM ” blev det bråttom, inte minst också med att annonsera evenemanget på något sätt.

Jag, som inte är så superbra på att göra affischer, inte förstår mig på de nya apparna etc, hade inte fått ut något FB event om att vi skulle vara förband, på Kulturhuset i Kungsängen, fick hjälp av Sven att slutföra den eventbild ni ser nedan, där datumet var fel.

Ett sextiotal av medlemmarna i Vänsterpartiet i kommunen hade blivit informerade genom vårt nyhetsbrev om att vi skulle få besök från Riksdagen, och jag trodde att intresset skulle vara större. Man visste däremot inte att Rickström och Carneheim på Styrelsens uppdrag hade blivit ombedda att ” värma upp med fem låtar. Inte för att jag trodde att det kanske skulle komma att påverka saken nämnvärt, men det kan ju inte heller skada. Även om många redan hört mig spela, så har Sven och jag spelat ihop en hel del, och veckorna innan (tillsammans med Urban Vikström från Stålverket) gjort två spelningar, den ena på Stockholms pärlor, den andra för mindre än en vecka sedan på Mynttorget, i en manifestation som Byggnads Stockholm hade mot korruption inom byggnäringen.

När klockan var 17.20 syntes inte en människa till, började jag i egenskap av politisk sekreterare bli modlös inför att det inte skulle komma något folk ens och se Jens. Sven som alltid är lika lugn sa då ” Du vet att vi är bra, och att talaren är bra. Kommer det inget folk är det deras förlust!”

Sven väljer ut några munspel

Och på något sätt blev det ändå en riktigt lyckad spelning för oss. Folk trillade in en efter en. När det var dags för oss att sluta, var det i alla fall en publik om runt 15 personer, och från dem strömmade en sådan värme att även den för miljötemats bakgrund, i hast inrepeterade sången Hav, funkade perfekt som avslutning.

18.03 tog Jens Holm vid på scenen och är det någon som verkligen besitter en övergripande bild av miljö – och klimatområdet så är det han, som suttit med i Riksdagen i 8 år – och dessförinnan i EU parlamentet som efterträdare åt Jonas Sjöstedt.

Jens började med att berätta om hur Socialdemokraternas politik på miljöområdet ännu 50 år efter att Olof Palme ville införa hårda straff för de företag som förstör vår miljö i FN, inte kommit en millimeter närmre en hårdare. Jens berättade också att Sverige inte längre på något sätt utmärker sig som förkämpe för miljön. Han berättade om att flera städer i EU har infört gratis kollektivtrafik, något som är mycket långt borta i Sverige, där kollektivt resande blivit fyra gånger så dyrt på 20 år. Talet var så engagerande att frågorna från publiken aldrig ville ta slut, och Jens som hade med sig ett antal ex av sin senaste bok: ”Pandemin som möjlighet” slapp att släpa med sig ett enda ex hem.

Jens talar om nu rådande politik i Stockholm

Jag fick också möjlighet att köpa Jens bok, som jag då, utan att ha läst den redan gör reklam för.

Sköts Palme alltså med en mildare amunitionstyp?

Efteråt varvade Sven och jag ner en stund i bilen, och igår när jag kollade kameran upptäckte jag en riktigt rolig videosnutt som kommer från sluttampen av vår diskussion om vem som sköt egentligen sköt vår stora idol. Palme. Var det moderaten Stig Engström, Skandiamannen? Mycket är problematiskt i frågan och det finns delade meningar. Jag är inte säker på Svens hypotes men ger dock högsta betyg till hans kunskaper om ammunition. Sven skulle säkert ha höga betyg i vapenkunskaper på Polishögskolan. Ett möjlig forskarämne. Men då jag tycker att hans främsta kvaliteter ligger som låtskrivare, sångare och musikant är det inget jag kommer att uppmuntra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s