Antibiotikaresistens


När jag var tolv fick jag hjärnhinneinflammation, lunghinneinflammation och påssjuka samtidigt. Under en vecka svävade jag mellan liv och död i ett isoleringsrum på Roslagstulls sjukhus. Jag hämtades av ambulansmän utrustade med munskydd, handskar och övertäckt hår. Flera andra personer hade insjuknat i Stockholm av hjärnhinneinflammation och avlidit och det fanns misstankar om att det rörde sig om en luftburen bakterie som kunde smitta mellan människor ungefär som en influensa eller förkylningsvirus. Jag minns tiden på sjukhuset väldigt fragmentariskt. Jag hade en feber som låg över 40 grader i flera dygn. Nacken var stel, det var omöjligt att vrida på huvudet, och jag spydde oavbrutet dygn efter dygn. Jag fick antibiotika intravenöst tillsammans med vätskedroppet eftersom jag inget fick behålla. Mina anhöriga pendlade mellan hopp och förtvivlan. Alla som hade med mig att göra var tvungna att ha en austronautliknande klädsel, något som inte alls störde mig i min feberdvala.
Hade jag drabbats av dessa svåra infektioner innan antibiotikans genombrott hade jag givetvis varit död nu, med samma naturlighet som jag kanske kommer att dö om jag drabbas av en infektion inom en inte alltför avlägsen framtid.
Snart finns det kanske inga läkemedel som biter på allvarliga infektioner. Jag läste en riktigt skrämmande artikel i DN idag om att medellivslängden i Europa förmodligen kommer att sjunka med tio år om inget görs. Sjukdomar och bakterier blir resistenta mot antibiotika pga av överförskrivning. Folk kräver av läkarna att direkt få antibiotika utskrivet till sig själv och sina barn bla av orsaken att de inte längre kan vara hemma från jobbet. Läkemedelsbolagen är också tämligen ointresserade av att forska fram nya mediciner som det kanske kommer att vara restriktioner i förskrivningen av. Aktiägarna får inte ut tillräckligt höga vinster. Konsumtion och produktion går före allt annat idag, liksom det alltid har gjort.

Gunnar Kahlmeter, överläkare och ordförande i Europeiska kommittén för antibiotikafrågor, jämför i en intervju i DN, antibiotikaresistens med klimatfrågan. ”Det är svårt att väcka allmänhetens engagemang”.

Det är synd om människorna, som gamle August sa.

3 svar på “Antibiotikaresistens

  1. Anonym säger:

    Bilden visar på pricken hur det var på vår tid! 🙂 /BP

    Svara
  2. Anonym säger:

    Vi kommer alltså att dö ungefär när det är dags att gå i pension, det bli bra ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *