Bakom skolan byggs Vistaberg

Förr i tiden tog jag ofta en promenad i det stora sommarstugeområde som ligger bakom Vistaskolan. Det har varit en otrolig känsla att höra tystnaden och liksom komma ut på landet en stund. En stor och outforskad oas i det annars ganska tätbebyggda Huddinge. De flesta av sommarstugorna har stått tomma oanvända under vintern. Vissa av dessa hus har bebotts av uteliggare och narkomaner och jag har hört åtskilliga historier om husen i detta, enligt skolbarnen ”läskiga område”.

Men på senare har allt fler flyttat ut i sina stugor, som en spegel av trångboddheten och bostadspriserna. De har byggt in altaner till rum, gjort om till pemanentboende. Naturligt i utvecklingen är då också att byggbolagen hittat detta stora, oexploaterade område. Nu kommer här att att bli ett stort radhus- och villasamhälle innehållandes tusentals människor, något som är positivt för Vistaskolans ekonomi då klasserna kommer att bli fulla. Områdets namn är numera Vistaberg. Den gamla promenadslingan jag brukade gå på är nu utplånad och ersatt med nya vägnamn som ”Vista skolväg”.


I det här huset lär det, enligt elever jag hade för tre år sedan, ha bott knarkare och uteliggare och brottslingar. Det var innan byggbolagen köpte upp marken. Alldeles bredvid har en stor villa ploppat upp bredvid och den lilla stugan ska förmodligen jämnas med marken för att bereda plats för det nya.

Villorna som byggs just här är enkla, lite futuristiska och enligt mitt tycke snygga i sin utformning


Men det byggs också en del traditionella kåkar…

En gammal villa som legat i avskildhet kommer att få många nya grannar.

Jag gick helt vilse och tappade orienteringen idag eftersom vägnätet är helt nytt.

Om man tänker bort alla röd hustak på kartan nedan, ser man hur glesbebyggt området var innan bygget påbörjades under förra året.

5 svar på “Bakom skolan byggs Vistaberg

 1. Anonym säger:

  Eftersom alltfler företag finns i Stockholm och därmed mer inflyttad arbetskraft hit, så anser tydligen byggföretagen att pengar finns att tjäna på ännu obebyggda marker. Huddinge kommun ger väl tillståndet och sen är saken biff. Din skogspromenad är historia:) Jag vet att du trivdes på Öland och Fårö, så du kan nog kallt räkna med att det blir allt trängre i huvudstaden i framtiden. Vad göra? Flytta såklart. Jag ser faktiskt inget problem i din blogg:)

  Svara
 2. Anonym säger:

  Nej, jag tycker inte heller att det är något problem. Jag mest konstaterar att det är som det är. :-D. Alla måste ju få ett livsrum, och de som flyttar in kommer att få bo väldigt fint. Blir lite nostalgisk bara.

  Svara
 3. Anonym säger:

  Det var ett så unikt område mitt i Huddinge, som att komma ut på 50-talets landsbyggd.

  Svara
 4. Anonym säger:

  Vad stadsplanerare i Stockholm inte verkar ha förstått är att den här staden inte är byggd för den enorma folkmängd den har tvingats svälja. Stockholms innerstad känns snart som Tokyo och jag tror att det på sikt kommer att bli en utflyttning – precis som skedde i Berlin för några år sedan. Och då följde företagen med och staden blev som på sjuttiotalet.Minns korsningen Götgatan/Folkungagatan för tjugo år sedan – tomt och ganska mörkt. I dag går det knappt att ta sig fram där.Stockholms innerstad har ju av naturliga skäl sina gränser – vatten – till skillnad från t ex Malmö där man promenerar och, vips, så är man i Rosengård. Så stan går inte att bygga ut så mycket mer.Bara en lite ofokuserad reflektion och en hint om att det snart kanske är dags att lämna denna region för egen del. /BP

  Svara
 5. Anonym säger:

  Men det är väl lika bra att man scannar av hela regionen och bygger skyskrapor på varenda gräsplätt. Sedan kan man hälla ner alla arbetslösa som längtar efter storstadens rika utbud av nöjen, glamour och människoglädje. Resten av Sverige kan lägga ner. :)/BP

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *