Bofills Båge ikväll

Lilla M och jag tar oss ganska ofta ut efter mörkrets inbrott. Ikväll är det någon minusgrad så jag kränger på mig skinnrocken och packar, efter att ha råttsäkrat vagnen, ner M. Hon somnar i ungefär samma sekund som hon läggs på pläden. Ofta är det Årstaviken som gäller, men ikväll tar vi vägen ned genom Vita Bergsparken och följer sedan Ringvägen till Zinkensdamm. Det tar ungefär 25 minuter. Sedan följde vi Hornsgatan österut till Mariatorget och Södra Stationsområdet. Funderade ett slag på att gå och hälsa på hos BP:s, men så tänkte jag att det blir jobbigt om Märta vaknar och jag inte har med någon mjölkersättning.

Inne i Bågenhusen lyser blått tv sken från många av fönstrena. Folk kollar på Canal+ i träningsoverallsbyxor och njuter av att vara lediga, och imorgon är det fredag igen.

Det här området kommer aldrig att ge mig en känsla av romarriket även om arkitekten lär ha haft sådant i tankarna. Snarare väääldigt mycket 1980-tals-tal.

Det är fascinerande att tänka på att Bofills Båge är byggt på den gamla Fatbursjön som i omgångar dikats ut för att lämna plats för diverse byggprojekt. Götgatan anlades på 1600-talet. Under medeltiden var Fatburssjön rik på fisk och bidrog till matförsörjningen. Sjön har också i perioder varit en smitthärd tex då man under pestens tid lär ha begravt lik genom att kasta dem i sjön.

Pampigt från den här vinkeln. Men på nätterna härjar här ungdomsgäng, brottsstatistiken är hög i Söders Bronx.

Uppe på Medborgartorget ligger Pölsemannen som har dragit in mången miljon på sitt strategiska läge och klassiska snabbmat. Pölsemannen kom till Medborgartorget för att stanna i början av 90-talet och lockar med sina danska goda rödepölser. Jag brukar ta en sådan ibland, med stark senap, rostad lök och varmt bröd på en pappersbricka.

Här inne på stadsbiblioteket arbetade jag närmare ett år som biblioteksassistent 1988-89. Det var ett trivsamt men oerhört dåligt betalt jobb. Jag minns att alla, inklusive bibliotekarierna, hade med sig matlådor till jobbet. I min var det ofta råris och stekfärsbiffar och rårivna morötter och kål. En redig och nyttig portion mat som man stod sig länge på.


Billigare än så här blir nog inte en pilsner på Södermalm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *