En Erland Cullberg


På 1980 och 90-talet umgicks jag en hel del med en miljardärsson. Vi kan kalla honom Tom. Han bodde på Östermalm hos sin pappa i en våning på 350 kvadratmeter, en perfekt miljö att ha fester i när det var FF. Tom var fem år yngre än mig och drog sig för att flytta hemifrån. Alla (inte minst kvinnor i vår egen ålder) blev djupt imponerade av att någon kunde ha en sådan bostad. Jag minns första gången jag gick in på pappans hemmakontor och överväldigades av en enorm tavla av Erland Cullberg. Cullberg var en av Sveriges största konstnärer på 1980-talet.

”Herregud, den här bilden såg jag på en utställning på Moderna för ett par år sedan, den måste ha kostat en förmögenhet!”, fick jag ur mig.

Tom ryckte på axlarna. För honom var det vardagsmat. Pappan ägde också ett kryssningsfartyg värt ett par hundra miljoner, ett palats ute på Sandhamn och var delägare i ett stort köpcentrum i Californien.
För mig, en vanlig proletär som bodde i en kaninbur på Söder, var just detta med en Cullberg hängandes på väggen, en tavla som dessutom var en av de mest kända, något oerhört.
Erland Cullberg är född 1931 och fick sitt stora genombrott på 1980-talet. Han målar i en expressionistisk anda. Jag minns att jag hade träffat och pratat med denna celebritet på en fest på konstfack några år innan. Jag reagerade över att han – en man som då bör ha varit i femtioårsåldern – var klädd i en Musse Pigg t-shirt full av hål och färgfläckar. Det var innan han hade slagit igenom och miljardärerna fått upp ögonen för honom.

5 svar på “En Erland Cullberg

 1. Anonym säger:

  Hej Proletär!Cullberg (tavlan alltså) kanske smugglades i väg till auktionsverket till förmån för lite vardagslyx för vår vän:) Själv minns jag att man kunde träna golf i våningen./BP

  Svara
 2. Anonym säger:

  Hej Proletär!Cullberg (tavlan alltså) kanske smugglades i väg till auktionsverket till förmån för lite vardagslyx för vår vän:) Själv minns jag att man kunde träna golf i våningen./BP

  Svara
 3. Anonym säger:

  Jodå golfen minns jag mycket väl. Och det var innan denna sport börjat tillämpas av den simpla medelklassen. Jisses vad flickorna var impade då Tom stod och brände av bollar från den mörka ekparketten genom salarna, med ett ansiktsuttryck som uttryckte lika mycket överlägsenhet som arrogans

  Svara
 4. Anonym säger:

  Jodå golfen minns jag mycket väl. Och det var innan denna sport börjat tillämpas av den simpla medelklassen. Jisses vad flickorna var impade då Tom stod och brände av bollar från den mörka ekparketten genom salarna, med ett ansiktsuttryck som uttryckte lika mycket överlägsenhet som arrogans

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *