Fyllan värmer bäst

I helgen hörde jag flera intressanta radioprogram, dels detta, om den gamle raggarlegenden Eddie Medusa, dels detta om grov våldsbrottslighet. Föga förvånande visar omfattande ny forskning (som också presenterades igår på nyheterna) att de flesta av våldsbrotten sker under kraftig berusning. Gemensamt för huvuddelen av de brott som betecknas som ”nazist”, ” hat”, ”ren ondska”,”vansinnes”, ”psykopat”, ”kvinnohatsbrott” etc, är att 78% av dem utförts under kraftig alkoholpåverkan. Av livstidsdömda är 50% rena alkoholister. Nazistmordet på John Rhon, Stureplansmorden, Hagamannens våldtäkter, Mattias Flinks avrättning av ett antal unga kvinnor osv, skedde då gärningsmännen var rejält fulla, så packade att de knappt visste vad de gjorde.

Politikerna känner till detta, medierna också, liksom gemene man. Men det pratas inte så mycket om det. Vi väljer bort att karraktärisera dessa brott för vad de egentligen är – rena fyllebrott.
Nu är det snart Valborg. Alkoholpolikliniker och polisstationer över hela landet kommer att ta hand om drösvis med ungdomar, som har somnat utomhus, blivit våldtagna, misshandlade, alkoholförgiftade, eller rent av ihjälslagna. Men vi låter det ske. På något sätt tycks vi ändå vara beredda att betala priset.
Det handlar förstås om att alkoholen är vår egentliga avkoppling, vår religion vid sidan av konsumtionen. Fyllan värmer bäst!

5 svar på “Fyllan värmer bäst

 1. Anonym säger:

  Ja. Det är fruktansvärt. Och det pågår som den normalaste saken i världen. Generation efter generation förgiftar sig och sina barns liv.Alkoholen rinner rakt ner i nappflaskan. Nere på kvarterskrogen en sen lördagskväll har en vanlig snubbe suttit och ölat sig så berusad att han förlorat talförmågan. Ögonen simmar omkring i ansiktet, blanka och oseende saliggjorda. Nu tar två tonårspojkar och en sjuåring sin pappa under armarna och baxar honom hem genom byn. En midsommarafton i grannarnas trädgård har en pappa slocknat redan klockan tre på eftermiddagen i solen. Han har vrålat sig hes sedan lunchen. Jag ser honom ligga där i solstolen, helt utslagen, hans kropp är alkoholuppsvälld och ansiktet högrött. Det blev aldrig något av att åka iväg till midsommarstången i år heller. I en annan tid ligger en mamma söndersparkad på ett hallgolv för att hon råkade korsa mannens väg när hon skulle gå på toaletten mitt i natten. Han klipper med ögonen och drar uppgivet handen genom håret efteråt ”vafan höll hon sig inte undan för, hon vet ju hur det blir när jag är full”.Allting är alltid fyllans fel. Aldrig mannen som fattade glaset.Aldrig mannen som slog.Jag blir lika vansinng över att det är så som att det är just så.Alkoholen tränger ut mänskligheten ur människan.Alkohol i kombination med tjockt svart hat och en ideologi byggd på våld gör något så vidrigt som avrättningen av John Hron möjlig. Alkoholen är vår egentliga avkoppling, vår religion vid sidan av konsumtionen.

  Svara
 2. Anonym säger:

  Avkopplingen, sinnesfriden, trösten, modet, livsglädjen, kåtheten, vältaligheten, den lätta berusningens ysterhet, yrvakenhet och nyfikenhet, gommens njutning när en kall god öl rinner ner genom strupen under en sommarkväll…en uppfriskande caipirina eller en himmelsk mosquitoes…ett riktigt gott rödvin till middagen…oh, shit…Det är inte alkoholen det är fel på.Det är människorna som inte kan hantera alkoholen det är fel på.Alkoholen kidnappar deras hjärnor. Kortsluter deras belöningssytem och gör allt annat oviktigt.Inte behöver jag sluta dricka för att andra människor har hjärnor som inte klarar av en kall öl en sommarkväll… Jag har inget ansvar för detta.Jag kan dricka bland barn utan att det betyder att jag är en vuxen som dricker bland barn och skadar dem.Jag kan vara en vuxen som dricker bland barn och ungdomar som en förebild. Inte sant?Inte behöver jag sluta dricka?Inte jag.Inte jag.Inte jag.

  Svara
 3. Anonym säger:

  Att sitta och vina en natt,eller eftermiddag, i goda vänners lag är oslagbart. Att växa, bli stor – och stark och modig, bli lite grandios, våga göra sin röst hörd, inte skämmas över sin kropp, koppla bort vardagsbruset.Se med tillförsikt. ”Ge den bedrövade vin att dricka” , säger Bibeln.

  Svara
 4. Anonym säger:

  Gillade också radioprogrammet om Meduza. Fick lite mer insikt i hur det kom sig att han blev så omdömeslös i sitt musikskapande. Spriten var nog bara en del. Uppväxten var nog inget vidare. Man brukar ju prata om ”den dysfunktionella familjen”. Trevlig blogg annars! ”KD-byxor” ha ha

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *