Göran Skytte


Jag fick en julklapp förra året, en bok skriven av den gamle vänsterjournalisten, Göran Skytte. Jag blev förvånad över titeln ” Omvänd”, och läste sedan på baksidan.
Jo, Göran Skytte har blivit en bekännande kristen på äldre dar.

Jag som alltid har förknippat Göran Skytte med samhällskritiska tv-program, och syrliga kolumner i Aftonbladet. En alltid hånfull och distanserad hållning till allt borgerligt och religiöst. Jag hade svårt att få det hela att gå ihop att han nu skulle ha blivit kristen. Hade Skytte inte haft något med Mikael Wiehe, och Björn Afzelius att göra också? Jo, just det. Han hade varit medlem i Hoola Bandoola en tid!

Men, tänkte jag, den gamla sextioåttavänstern upphör aldrig att förvåna. Av någon anledning försvann den här boken bland de andra böckerna i hemmet. Men nu när jag har börjat röja upp lite i hyllorna dök den upp. Omvänd. Jag började läsa den.
Det är spännande, den gamle vänstermannen erkänner att han under tiden för sitt hyllade program ”Skytte” som höll på i åtta år under perioder, gjorde återkommande och skamliga resor till Amsterdam och Berlin och att han också besökte prostituerade i Spanien.

Jag har inte riktigt läst ut boken, men så långt jag kommit ser jag tecken på att en stor förändring måste ha skett hos Göran Skytte, inte minst politiskt. Ingenting finns kvar av den gamla Vänster- Skytte, som idag tycks umgås obehindrat med kvinnoprästmotståndare, och näringslivstoppar som bedriver filantropisk verksamhet. Han skriver numer för Svd och är medlem av Svenska Kyrkan, men starkt kritisk mot den politisering (han själv tidigare måste ha applåderat) som har förstört kyrkan genom sin vänstervridning. Han är inte minst, mycket kritisk mot KG Hammars tidigare ledarskap och den försnällning som skett, då man försökt att anpassa kyrkan till det moderna samhället.

I boken nämner Skytte också att Mikael Wiehe är hans bästa vän. Jag får inte den ekvationen att gå ihop riktigt, men, men, de två är förmodligen inte så olika i själ och hjärta. Det är bara kostymerna som ser lite olika ut.
Det är spännande läsning. Boken har blivit en storsäljare och den har också kommit ut på pocket nu.
Mer om Göran Skyttes syn på prostitution, arbetslösa, dödsstraff finns att läsa och här.

5 svar på “Göran Skytte

 1. Anonym säger:

  Tråkigt att höra att han inte stått kvar på vänsterkanten när han blev kristen. För mig är det så självklart att man bara kan ha en vänsterinriktning i sin politiska åsikt som kristen. Allt annat är för mig en gåta.

  Svara
 2. Anonym säger:

  Kraka, det är en gåta för mig också, väldigt många högerkristna i USA, typ George Bush och hans anhängare är också djupt religiösa. Tron verkar bergfast hos dem. Generellt tror ja väldigt många kristna avskyr talesättet, minns inte om det var Marx eller Lenin som myntade det att : ”Religion är ett opium för folket”.Och sedan följde ju Sovjets systematiska förföljelse av kristna. Jesus själv hade ju många, inte minst, fördelningspolitiska åsikter åt vänster, samt synen på arbete och samhällets utstötta.

  Svara
 3. Anonym säger:

  Jag tycker själv alltid att han varit odrägligt självgod redan som kommunist.

  Svara
 4. Anonym säger:

  Nej, jag tycker att Göran Skytte är en ganska färgstark person, tycker mer att det är intressant med folk som går igenom sådana här förvandlingar. Det är också bra att Göran har funnit en tro på något som är starkare än honom själv. ;-D

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *