Hans Gunnarsson


En författare jag helt har missat är Hans Gunnarsson. Jag hörde i ett radioprogram för några veckor sen om en nyutgiven bok som heter Albatross. Den verkade intressant och jag slog upp den på Bokus (där jag brukar handla pocketböcker) hemsida. Läste lite om andra böcker som Gunnarsson skrivit och hittade där en recension på bla den här som heter Februari.
Jag fick snabbt ihop en betällning på fem olika titlar som kom en vecka senare fraktfritt. Februari tog jag mig igenom på några timmar. Den är skriven på ett ganska korthugget sätt, lite påminnande om en modern Per Gunnar Evander.
Februari består av två berättelser och beskriver en ganska grå medelsvensson – tillvaro – med enkla glädjeämnen och tillkortakommanden. Huvud – och bipersoner är vanliga svenskar i ett grått Sverige. Det som är unikt med dem är egentligen hur de skildras, närgånget, intimt och osminkat. Gunnarsson drar sig inte för att ingående beskriva folks toalettbesök och matvanor och vardagshygien så att man som läsare verkligen ser det framför sig. Det sticker helt klart ut i samtidsprosan. Han lyckas också skapa dramatik och spänning i till synes meningslösa vardagssituationer. Jag ska inte berätta mer. Köp den direkt för 30 kr inklusive frakt och läs!

Nu har jag börjat läsa den för några år sedan så omdiskuterade Bitterfittan av Maria Sveland och den verkar också lovande. En feministisk bibel har den i vart fall blivit. Vi får se vad den har att ge.

2 svar på “Hans Gunnarsson

  1. Anonym säger:

    Bitterfittan är en klok-bok. En tänk-bok. En akta-bok. En nyttig bok. Den ger läsaren rum för reflektion över sin par-roll förutsatt att denne/denna läsare vill ge rum för den. Reflektinoen. Vill läsaren icke falla för detta så är det synd för det är nog just han/hon som kunde ha nytta av det. Att rannsaka sig själv är behövligt.Bitterfittan är behövlig.God läsning!Hepp.

    Svara
  2. Anonym säger:

    Bitterfittan är en ruskigt bra ingångsport för jämställdhets-intresserade. Hur in i helvete svårt det är i praktiken. Om man vill bli riktigt förbannad rekommenderar jag att man klämmer Maria-Pia Boethius/Maria Lindhgrens APM (Antipatriarkalt manifest) som är hejdlöst underbar! Nina Björks ”Under det rosa täcket” är ett annat måste samt Valerie Solanas ”SCUM Manifest” med Sara Stridsbergs förord som är genialt. Min mail fungerar fortfarande inte. Internet fungerar ibland. Men ofta vill den inte hålla kvar din blogg utan skuttar ut direkt så jag hinner aldrig läsa dina texter. Idag ville den plötsligen stanna kvar. Mycket underligt alltihop. Ska få hjälp med burken av en Tjabbe så fort det nya modemet kommer från Telia. Idag såg jag en flock korpsvarta och enorma kor på en äng. Har aldrig sett något liknande. Jag ska försöka ta reda på vad det var för sort. Det ska jag göra nu.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *