Det har inte varit helt lätt att styra tillbaka undervisningen i normala banor igen efter det engagerande filmprojektet. Extra svårt eftersom det är SO och religion. Kristendomen är vad som återstår i detta ämnesblock.
Idag slogs jag av hur oerhört marginaliserad kristendomen är idag. Bara en liten del av eleverna konfirmeras, fyra stycken i min klass. När jag var femton var det nog ingen i klassen som inte gick och läste. Det ingick i vår kultur. Idag är majoriteten av eleverna inte ens döpta i kyrkan. Hur kommer det att se ut om tio år?
”Gud finns ändå inte, varför ska vi läsa om sånt som inte finns” , stönade många elever.
”För att ni ska ha kunskap om att olika religioner har påverkat olika samhällen väldigt mycket, bland annat ”, säger jag. ”Inte minst vad det gäller lagar och regler”.
Efter att en hel del negativism hade brutits ner till neutralitet, hade nittio procent ritat en bild av hur de uppfattade Gud, om det nu ändå fanns en möjlighet att denne fanns. Till uppgiften (som normalt sett är ganska populär) hörde också att ställa en fråga om vad som helst till denne Gud.
Övningen syftar till att få dem att förstå varför människor i alla tider har haft en slags behov av en högre sanning, något som förklarar, skänker mening åt den här gåtfulla och korta vandringen.
det verkar konstigt att så få konfirmeras idag
Som jag skrivit i något tidigare inlägg tror jag att nutidens religion är Ikea.
Sladdarna på bilderna går till modem, högtalarssytem, externa hårddiskar, tv, video, dvdspelare.Kan du komma med några smarta lösningar även på detta problem blir jag djupt imponerad ;-D
Ingvar Kamprad förde mitt barns huvud ner i dopfunten ”Funt” och gav honom den eviga välsignelsen. /BP