Mathangaren för folket, Konsum till de rika

En gång i månaden har Heléne och jag planerat att vi (eftersom vi ännu har bilen påregistrerad) ska åka till Willys, vid Sickla köpområde och handla mat för runt två tusen kronor.
För tvåtusen får man på Willys mat, som skulle kosta runt tretusen på Konsumbutiken alldeles bredvid, här på Bondegatan. Därför har jag sedan ganska länge sedan slutat handla annat än diskmedel och mjölk där. Jag inbillar mig att den möjliga vinstmarginalen inte är lika stor på sådana varor som den är på tex grönsaker eller ost, där priserna kryddas rejält. Denna Konsumbutiks prissättning liknar mer Seven Elevens priser, än en ordinär livsmedelsaffärs. Hade det bott fler vanliga medelinkomsttagare i området hade den garanterat gått i konkurs, eller tvingats anpassa sig efter vanligt folk. Men i takt med att de ekonomiskt starka köper lägenheter i området gnuggar det gamla Koperativet händerna. Mycket mer Folkhem är det alltså inte över Konsum längre. På grannarna ser man numer vilka som inte har råd med Konsum; de med vanliga jobb har i allt större utsträckning börjat kånka med bågnande kassar från Willys på helgerna.

Så idag bestämde vi oss för att åka till en butik där mest bilburna barnfamiljer handlar. Vilken sagolik köpfest! Tänk att kunna inhandla en chokladkaka för 2.90 , 2 st Estrella 300 grams Grillchips för 27.90, tvåliters mineralvatten för 3.90 styck, tomater 20 kr kg, en och en halv liter mjölk för samma pris som en på Konsum. Vi var inne i Willysbutiken i en och en halvtimme och kom sedan ut med en proppfull vagn som vi med möda baxade mot bilen. Bilfärden hem tog tio minuter och på det hade vi alltså tjänat runt 1000 kr!

Priser som är trettiofem procent lägre är betydligt roligare, trots att utvecklingen med mathangarer på sikt sägs tömma stadskärnan på matvarubutiker. Men denna utveckling bidrar ju också Konsum till i allra högsta grad.
var gaJsHost = ((”https:” == document.location.protocol) ? ”https://ssl.” : ”http://www.”);
document.write(unescape(”%3Cscript src='” + gaJsHost + ”google-analytics.com/ga.js’ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

var pageTracker = _gat._getTracker(”UA-6114677-1”);
pageTracker._trackPageview();

6 svar på “Mathangaren för folket, Konsum till de rika

 1. Anonym säger:

  Nej, det beror inte på höga lokalkostnader, utan på profithunger./Kari

  Svara
 2. Anonym säger:

  Profithunger är det, eftersom Konsum/Coop i Mälarhöjden troligen har låg lokalhyra men klassad som sveriges dyraste mataffär. Gå in och titta och le. Leve LIDL!!!

  Svara
 3. Anonym säger:

  Konsum har ju alltid varit en dyr och kass butik, undermåligt sortiment. Och detta som en gång i tiden skulle vara folkets -koperativets mataffär- Själv priviligerad söderbo utan bil handlar jag på Lidl, Coma Drive. Tysk kvalitet utan innehållsförteckning! Men smakar det så kostar det…/BP

  Svara
 4. Anonym säger:

  Lidl på M.ladulåsgatan är en märklig mataffär, billigheten känns i allt i denna butik, ofräsch, inte trevlig alls – men jag handlar där mycket hellre än på Konsum. Det är ju mat man är ute efter, till ett vettigt pris. Innan jag skaffade bil körde jag med dramaten dit :-D. Fast då hette det väl Netto om jag inte minns helt fel ;-D

  Svara
 5. Anonym säger:

  Jag tror inte att Konsums framtid ser speciellt ljus ut. Jag ger dem 10 år på sin höjd, sedan lär Konsum vara ett företag som gått i konkurs. Jag tror att ICA kommer fortsätta växa sig starkare och tillsammns med andra kedjor konkurera ut Konsum.Idag tror jag Konsum överlever på sina trogna kunder som idag passerat 70 år. Om 10 år har de flesta gått bort och Konsum kommer stå inför ett stort problem då de idag inte har någonting som lockar de yngre konsumenterna i mina ögon sett. Det känns som att ICA inriktar sig betydligt mer på den yngre generationen, vilket jag tror kommer att vara det som avgör vad de framtida konsumenterna kommer välja för mataffär. Någon som håller med?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *