Nostalgidag

Idag tog vi oss ut till Ekerö, där jag tillbringade många barndomssomrar, på mormor och morfars landställe. Den gamla båtbryggan är kvar som den såg ut, men i övrigt har otroligt mycket byggnader tillkommit, och priserna naturligtvis skjutit i höjden. På den tiden var Gällstaö ett renodlat sommarstugeområde. Idag består det till säkert sjuttio procent villor insprängda på de uppstyckade sjötomterna. Kollektivtrafiken är väl utbyggd liksom service i allehanda form vid Ekerö Centrum.

Vi stannade bilen utanför staketet till mormor och morfars gamla hus. Jag klev ur bilen och tittade ner mot tomten. Ingen tycktes vara där. Inga skällande hundar. Men precis då jag tryckte ned grindhandtaget, hördes en kvinnoröst: ” Hallå där!” Det var en kvinna i min egen ålder som visade sig vara den som äger huset idag. Hon såg först lite rädd ut. Jag förklarade för henne att jag var där av nostalgiska skäl, berättade saker om huset som bara en som själv hade bott där kunde veta. Efter en stund hade hennes misstänksamhet lagt sig och hon släppte in mig för att ta några bilder.
Mormor och morfars sommarvilla hade fått en ny färg. På den tiden var Storstugan faluröd. De nuvarande ägarna har inrett källarplanet till vanlig boyta.
Jag fick också gå in i huset, och förbluffades av hur litet det såg ut. Sista gången jag var där var 1978, året efter att mormor dog. Året innan morfar sålde Ekerö. Jag var femton år då. Huset var väldigt omgjort men stukaturen i vardagsrumstaket kände jag igen, den öppna spisen där mormor och jag brukade göra upp eld med blåsbälgens hjälp.

Samma hus i mitten av 1970-talet

I det här lusthuset, som då var vitt, drömde jag mig bort regniga dagar, läste Seriemagasinet och Fantomen, och funderade djupt kring livet, som låg framför mig.

Mormor och morfar någon gång i början 1970-talet

3 svar på “Nostalgidag

 1. Anonym säger:

  Hej Tomas skulle oxå vilja åka ut och titta någon dag. Men då börjar börjar dom nog tycka det blir lite jobbigt haha. Kidde

  Svara
 2. Anonym säger:

  Du är underbar.:) OM dom inte varit hemma, hade du alltså gått in på tomten och synat huset. Vet du hur misstänkt det hade sett ut? Vet du hur lätt det då hade varit för en granne att ringa polisen och sagt att en okänd man gick omkring på tomten och tittade in i huset. Sen hade du fått lämna en lång förklaring till två bistra skeptiska poliser, som hade haft som utgångspunkt att du ljög… Du är bäst:)och modig…

  Svara
 3. Anonym säger:

  Kidde, jag tror inte att de har något emot om du också följer med. Det här är inte sista gången jag åker dit ;-D

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *