Presidentvalet är över


Skönt att USA och resten av världen fick en ny president. Det var inte en dag för tidigt. Det blir spännande att se hur USA kommer att förändras. I vissa frågor sägs Obama stå till vänster om svenska socialdemokrater, något som ju låter oerhört med tanke på hur ultrablått USA alltid har varit i de flesta sammanhang. Men nu kanske botten är nådd. Under Busheran har de svagaste succesivt fått det sämre samtidigt som de rikas inflytande har stärkts, man har talat om att ”den tredje världen” flyttat in i USA under Bush:s tid vid makten. Det är naturligtvis ett väldigt ojämlikt system, som ändå förvånansvärt många amerikaner tyckt har varit så pass bra, att man röstade på det en gång till, till hela världens förvåning.
I mina ögon har Bushadministrationen stått för en förljugen, arrogant och krigisk nykolonialism. In i det sista har de också vägrat att inse att det krävs uppoffring även från USA:s sida om klimatkatastrofen ska kunna fördröjas. Det republikanska tankegodset har känts föråldrat och verkat sakna både förmåga och vilja att möta de problem världen står inför.
Det blir nu spännande med en president vars pappa är kenyan.
Hoppas Obama blir handlingskraftig, det är ju en hel del arbete att ta tag i. Och givetvis att han slipper falla offer för det myller av krafter som med all säkerhet kommer jobba på att ta honom av daga däröver i cowboylandet.

3 svar på “Presidentvalet är över

 1. Anonym säger:

  Man kan hata Bush för mycket, men man måste minnas hur det började. Jag var i London 11/9 och gick omkring med dödsfruktan eftersom det ryktades att Bin Laden började med WTC för att sen ta London. Det dröjde några år dock (tunnelbanedådet). Man kan undra hur världens terrorister – muslimer – som hatade USA hade tolkat att USA struntat i att hämnas. Vad hade hänt? ”Jamen titta WTC gick bra, Bush hämnas inte, va fan låt oss ta London, Paris med”. Typ. Det var bra att Bush tog till knytnävarna och fångade Sadamm och skrämde Bin Laden. Däremot stannade USA för länge i Irak, det håller jag med om. Over and out/T

  Svara
 2. Anonym säger:

  Vad får det att smälla i wtc i new york och inte i stockholm ? Vilka länder utsätts för terrorattentat? Jag försvarar absolut inte terror, tycker att det är vidrigt då oskyldiga människor blir offer, men kan ändå se att det är en slags konsekvens av USA:s förehavanden ute i världen.

  Svara
 3. Anonym säger:

  Och jag hatar absolut inte Bush, tyckte bara att det var olyckligt att ha honom som världsledare.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *