Skivrea


Idag bestämde jag mig för att införskaffa några av Joakim Thåströms och Annika Norlins verk. Det är skivor jag har lyssnat på genom att först ladda ner dem (innan den första april.) Nu kände jag att jag vill ha dem. Jag vet inte hur mycket artisterna får per försåld skiva, men antar att de giriga skivbolagen nog tar nästintill allt. Jag blev dock glatt förvånad vid upptäckten att flera av plattorna var på rea. Eftersom Hello Saferides skivor har några år på nacken blev de väldigt billiga. Thåströms ”Kärlek är för dom” var dock fullpris, och det innebär 149 kr, istället för 189 på Åhlens. Hittade också som ni ser PJ Harveys mästerverk ”White Chalk” för 79 kr. Sex skivor för 559 kr är precis vad jag vill betala. Hälften till artisten, en fjärdedel till skivbolaget, och en fjärdedel för distribution vore väl en ganska rättvis ordning?

6 svar på “Skivrea

 1. Anonym säger:

  Tomas du vågar inte heller ladda ner från nätet längre?

  Svara
 2. Anonym säger:

  Artisten får mellan 15-20 spänn i ett bra avtal. Om det då är ett band som skall dela så förstår du vilka som drar in pengen.Dessutom ska skivan nå ”breakeven” innan artisten får ett skit – dvs bära kostnaderna för produktion. /BP

  Svara
 3. Anonym säger:

  Det innebär alltså att artisten med ett bra avtal får 10%! av de där 189 kr som är ett normalpris. Man förstår att det då främst är skivbolagen som är upprörda över nedladdningen.

  Svara
 4. Anonym säger:

  Alldeles riktigt. Vad musikanter tjänar på i dag är STIM-pengar som har ökat i takt med att radio/tv-kanalerna har blivit allt fler.Ibland när jag jobbat ett par dygn i sträck med P3-skval i bakgrunden kan man höra ”senaste hiten” 4-5 ggr under ett dygn, och detta i en kanal under ett par veckors tid. Sedan är den låten död och dags att kasta in en ny.Livespelandet har också blivit viktigare för inkomsterna, vilket är en återgång till popmusikens barndom då du fick spela dig fram. Detta skapade också betydligt duktigare musiker.CD-skivan och dess distribution sjunger nog på sista versen – och som så många ggr tidigare har konstaterats är det skivbolagen som var sist med att begripa det. /BP

  Svara
 5. Anonym säger:

  Det förklarar också varför de flesta nya artister är solo…..10% visst men är man 6 medlemmar så….Kommer inte på ett enda nytt band som kommit fram senaste 2 åren t ex. Däremot massor av soloartister….

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *