Slite


Heléne och jag gjorde en del upptäcktsresor på Gotland då jag just hade flyttat till Fårö.

En plats vi gillade var Slite som lever på sin cementindustri. Orten ligger på Gotlands östkust och är den näst största tätorten med ungefär 2000 innevånare. Cementa är en av de största cementfabrikerna i Europa och ligger mitt i Slite.


Det är en ganska mäktig känsla att stå och se ut över kalkstensbrottet, som är inhängnat område ett stenkast från centrum i Slite. Men svårt att överföra den hisnande känslan till bild.

Vilodag för dem som hugger sten mellan måndag och fredag. Jag kunde se mig själv köra runt därnere i en gul Caterpillar inom en snar framtid.
En del i en manlig gemenskap.


Industrin är knäpptyst och den vita röken pumpar ur skorstenarna dygnet runt. Förr i tiden dog folk som flugor av stendamslunga i Slite. Idag har procenttalen gått ner rejält.

Det här huset (som syns bakom träden)blev vi mycket förtjusta i, en välskött villa på ca 90 kvadrat med äppelträd, bastu och allehanda bekvämligheter. Utropssumman var 460 000 kr, ett ganska vanligt pris för ett hus i Slite. Dessutom skulle jag ha nära till jobbet.

Men vi deltog aldrig i någon budgivning, fick lite kalla fötter eftersom industrin var lite väl närvarande. Idag kan jag känna en viss tacksamhet för det med tanke hur det gått på börsen. Vad kan huset gå för idag, 250?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *