Söndag i Penningby


Eftersom vi har varit i Norrtälje i helgen tog jag med mig Märta på en kulturvandring i morse. En kvarts promenad från mina föräldrars hus ligger Penningby slott med anor från 1300-talet. Det var riktigt dimmigt och fram skymtade det obebodda slottet som är i privat ägo.

När jag gick där tänkte jag bland mycket annat på att den gamla grusvägen som leder förbi slottet är den gamla Stockholmsvägen, på vilken all trafik från huvudstaden gick ända fram till 60-talet.Det är en helt omöjlig tanke att förstå att den vägen klarade den belastningen så länge. Numer trafikeras vägen mest av hästar och cyklar. Till Norrtälje tar sig de flesta numer på motorvägen E18.

Klicka på bilden om du är intresserad av historia!

Slottet har öppet för visning om somrarna, och jag rekommenderar verkligen ett besök där, inte minst för att få se spöket ”Vita frun”, som spökar varje natt, och den fantastiska brunnen som finns längst ner i det ena av slottets försvarstorn.

4 svar på “Söndag i Penningby

 1. Anonym säger:

  har aldrig varit där, kanske gör jag ett besök bara för att få se ”vita frun”. Har du sett henne?! Kram Susanne

  Svara
 2. Anonym säger:

  Jo, Susanne!Jag har sett Vita frun. Har för mig att hon var en adelsdam som blev mördad på brölopsnatten, Kusligt så det förslår. Kram Tomas

  Svara
 3. Anonym säger:

  Alla gånger vi har försökt besöka slottet har det varit stängt! Vita frun kanske inte vill ha mig där? /BP

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *