Ikväll förbereder jag en genomgång om vulkaner. Ämnet är geografi.
Vi har tidigare läst om de tunna jordskorpan, som kan liknas vid skalet på ett äpple och är 8-70 km tjock. Därunder finns det som kallas manteln, som mäter ungefär 2900 km. I detta område som består av smält material är det naturligtvis mycket varmt. Skulle vi kunna ta tillvara på en bråkdel av den värmen skulle mänsklighetens energiproblem vara löst förevigt. Jag hörde imorse på radion att Japan (som har speciella geografiska förutsättningar) nu satsar på att kunna ta tillvara på den här värmen, och att den kommer att utgöra 10% av deras energiförsörjning. I Japan finns 1/10 av jorden vulkaner.
Går vi ytterligare 2200 kilometer ner i jorden, kommer vi till dess yttre och inre kärna (mittpunkten) där temperaturen är 2-3000 grader C. Det som är mycket fascinerande tycker jag är att trycket inne i jordklotet är 3.5 miljoner ”atmosfär”, medan det vid jordytan är 1 atmosfär. Det är bland annat detta tryck som gör att det blir vulkanutbrott. Trycket vill helt enkelt jämnas ut och vila.
Eftersom de ocean – och kontinentalplattorna vi bor på ständigt är i rörelse och efterlämnar sprickor där lava ur jordens inre kan sippra upp, är det otroligt att det inte är fler vulkanutbrott, och att Tellus är en beboelig planet.
fantastiskt vilka krafter det finns på vår jord.Lotta