Tinnitus

Arbetet på en skola idag innebär risk för att man ska få tinnitus. Många äldre lärare får detta som en oönskad bonus ihop med guldnålen då de gjort sitt för samhället. Ljudnivån har successivt ökat i svenska skolor. Vad det beror på vet man inte exakt, men det finns teorier om att de allt större dagisgrupperna under 90 -talet lett till att barnen måste skrika mer för att få uppmärksamhet. Det underlättar inte att föräldrar har mindre tid och ork med dem när de kommer hem från skolor och dagis. Jag kom att tänka på den här teorin imorse när jag återkom till skolan efter en lugn helg. Jag hade ett par tjejer som stod utanför min klassrumsdörr klockan åtta. Imorgon har de ett prov i geografi, och så fort jag öppnade dörren så börjar de skrika ut sina frågor, som om jag inte skulle förstå vad de sa om de bara pratade lugnt. Det skar faktiskt till i mina öron, och jag som måste vara försiktig, eftersom jag redan har tinnitus, gjorde en avvärjande min och undrade om de måste skrika.
Först fick jag en känsla av att de var upprörda, men när jag pratade lite med dem förstod jag bara att såhär kommunicerar många barn och ungdomar i detta nya millennium. De tror att ingen ska lyssna på dem om de inte skriker och är upprörda…

1 svar på “Tinnitus

  1. Anonym säger:

    Hej !Tror även att många TV-program gör att barnen partar hög… lulturimperialismen från det kära USA allt tecknat där de ofta sktiker .. kommer ihåg när disneytime började.. visst spelar stora barngrupper roll , det Dialogpedagogiska arbtessättet sitt .. allt samspelar .. vi är för lite iute i natuern o bara lyssnar ..

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *