Uppspeedande av datorn

Det är otroligt hur mycket tid jag tillbringar vid datorn numer, det är minst en timme, ibland två per kväll. Förr tittade jag på tv. Nu sedan Märta har fötts och jag har börjat med bloggen har tv mist mycket av sin attraktionskraft. Jag inhämtar det mesta av nyhetsflödena via DN:s hemsida eller P1 som ganska ofta står på som bakgrundsbrus. Jag kan verkligen rekommenderna Studio 1 och Vetandets värld.

Datorn har dock, på senare tid, börjat uppföra sig sjukt, eller överhettat. Program hänger sig, fläkten går på högvarv. Det låter som om arbetsbelastningen är extrem, trots att jag bara har Firefox igång. Jag slog lite på Google för att ta reda på vad det här kunde bero på och hamnade på den här bloggen, som gav hjälp till självhjälp. http://blogg.tkj.se/5-enkla-tips-for-snabbare-windows-xp/

Här fick jag veta att med varje program jag tankar ner får jag samtidigt med onödiga bakgrundsprogram som står och stjäl kraft från processorn. Eftersom de egenligen inte behövs enligt bloggaren, Tommy K JOhansson, följde jag de enkla tipsen och avaktiverade dem. Jag blev varse om att jag hade ungefär femtio, sextio sådana program som stått och slukat processorkraft helt i onödan.

Sedan följde punkt två i städningen: att ta bort alla effekter Windows XP har för att göra användarmiljön snygg, med skuggor, rullande menyer etc.
Effekten märktes direkt, miljön såg plötsligt ut som i en av de första datorerna jag haft, ganska grådaskig. Men vad spelar det för roll. Man vänjer sig vid allt i princip.

Datorn (som redan har fyllt 3 år) känns direkt mer välmående, och håller förhoppningsvis i ett par år till.

4 svar på “Uppspeedande av datorn

 1. Anonym säger:

  Först blir du bloggproffs, sedan glider du in i datorsupportnischen. Var skall detta sluta? 🙂

  Svara
 2. Anonym säger:

  Först blir du bloggproffs, sedan glider du in i datorsupportnischen. Var skall detta sluta? 🙂

  Svara
 3. Anonym säger:

  Jag siktar alltmer med att få din position, Jonas, inlägget igår kändes till och med lite copycat 😀

  Svara
 4. Anonym säger:

  Slopa dessutom Firefox och använd Explorer.Kör viruskontroller varje vecka. Rensa cacheminnet, kanske var det du gjorde?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *