Videobutikernas revansch

Om några dagar klubbas en ny lag igenom som kommer att ge film – och skivbolag rätt att spåra upp och kräva betalt av sådana som laddar ner film och musik. Till mångas lättnad ska de inte kunna bötfällas retroaktivt.

Själv tycker jag att det är rätt att de som gjort musik och film ska ha betalt för det. Ändå har jag i flera år frestats att ladda ner saker som jag konsumerat, helt utan att bidra med pengar till upphovsmännen. Det är som en egenföretagarvän till mig sa, stöld. Jag tror att de flesta svenskar innerst inne kan känna det. Någon tipsar om en ny skiva eller film och man säger: ” Den låter bra, den ska jag ladda ner.”

Jag minns då videobutikerna kom i början på 80-talet. Då var det relativt ovanligt att vanligt folk hade en VHS – videospelare hemma och man fick hyra en moviebox och koppla in – i värsta fall till den lilla svartvita fjortontummaren. Det var lång kö för att få hyra en film och det kostade kanske motsvarande 150 kr att hyra en film. Men var man några stycken gick man ihop. Chips och dipp och Coca Cola på på bordet. Det blev något man gjorde gemensamt. Och ägaren av videobutiken skrattade, körde porsche och hade klackring av guld och mängder av pengar på banken.


Idag har man flera hundra filmer och tusen nya cd-album på hårddisken och får problem med vilken man ska titta på och ofta blir det att man inte lyssnar eller tittar alls. Det man redan har blir inte intressant. Som tre jättepåsar chips som kostar tjugo kronor efter att de europeiska matjättarna klev in på den svenska matmarknaden.

Jag hade i princip räknat ut de gamla videobutikerna, och så tänkte jag att med den nya lagen har de kanske en framtid ändå…

Men ändå inte. Det kommer ju att bli konkurrens. Idag har ju de stora mediebolagen kontroll över det här. Com Hem, Bredbandsolaget, Telia. Det är de som är de nya videobutikerna. Inget lösviksgodis där inte, det köper vi på Lidl.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *